Dekaler – Demontera

Det finns flera olika tillvägagångssätt för att ta bort dekaler och bildekor. Det finns inget facit över vad som är den mest effektiva metoden, så att prova sig fram för varje projekt är nog det bästa alternativet för att hitta rätt metod.

Det finns en oskriven regel som många gör trots att det bidrar till ett dåligt slutresultat på t ex lacken – rakblad. Att använda sig av rakblad är ibland nödvändigt för att få tag på ett hörn, men om du inte kan hantera ett rakblad på rätt sätt så ska du definitivt låta bli.

Nedan beskrivs fyra vanliga metoder som används vid avdekorering.

1. Ångtvätt

Tapetborttagare, ångtvätt eller ångmaskin. Vad det än heter så producerar den ånga, vilket är varmt. Fördelen med ånga framför t ex en varmluftspistol är att ånga aldrig blir mer än 100 grader och därför är skonsam mot lacken. Ånga är också väldigt effektivt eftersom dekalerna släpper lätt, limmet lossnar, och en lagom stor yta på bilen blir varm så man kan demontera bokstav för bokstav.

2. Värmepistol

Värmepistol eller varmluftspistol, kanske är det som är vanligast när man ska ta bort dekaler. Ibland är värmepistol det absolut överlägsna tillvägagångssättet, men det kräver försiktighet och sunt förnuft för att inte skada underlaget. En varmluftspistol har ingen gräns för hur varmt det kan bli, så är man inte försiktig så är det lätt att förstöra lacken. Är man osäker så kan man använda en hårfön, den är dock inte lika effektiv.

3. Varmt vatten i tryckspruta

Varmvatten i en vanlig tryckspruta är ett säkert alternativ precis som ånga, för att det inte kan bli varmare än 100 grader. Man kokar upp kranvatten och sedan häller det i en tryckspruta. Spraya en tunn dimma med det varma vattnet på dekalerna som du vill fokusera på, och försök sedan pilla upp en kant som du kan börja dra i. Kan behöva spraya på mer varmvatten emellanåt. Bra alternativ om man inte kan få tag i en tapetborttagare.

4. Gummitrissa / dekorrivare

Gummitrissa / dekorrivare finns i olika former och till olika verktyg. Om man använder sunt förnuft och lite försiktighet så fungerar den här metoden utan att man behöva polera lacken efteråt, men oftast blir lacken lite matt eller får märken av gummitrissan. Om det blir märken så går det att polera bort med rubbing. 

Gummitrissan är det alternativ som man bör ta som sista utväg efter att de 3 föregående alternativen har misslyckats eller tar för lång tid.